Energikick

Hon ger oss så mycket energi, Bendettah. Tar in allt med sina stora nyfikna ögon och är som ett barn på julafton när Jeanette och Mats först tagit med henne på ett studiebesök till en grundskola en sen ut på shopping. Stolt berättar hon om barnen på skolan som ville prata med henne. Och full av glädje visar hon upp tékulor hon köpt till sig själv och örhängen till sina döttrar. Upphetsningen blir inte mindre när Bosse tar med henne på ytterligare en shoppingtur bland second hand på Röda Korset och Ria.

Hela ansiktet spricker också upp i ett stort, lättat leende när hon ser att Bosse serverar ris och böngryta till lunch. För första gången tar hon ett rejält lass mat och det är skönt att se att hon får i sig nåt. Annars är det ytterst små portioner som hamnar på tallriken, och inte alltid att de tar slut. Vår svenska mat är konstig…

Vi pratar om allt möjligt och jag berättar om vår robotgräsklippare, som klipper allt vårt gräs på sommaren. ”Ni har väldigt många maskiner” konstaterar hon. Då avslöjar jag att vi även har en robotdammsugare och får snabbt klart för mig att hon inte vet vad en dammsugare är. Bosse hämtar upp vår vanliga och uppspelt går hon runt och dammsuger helt fascinerad.

Den här gången känns hon också mycket varmare i kläderna vi ska hålla föredrag igen – på Lerums Rotaryklubb. Precis som förra gången sitter vi mitt emot varandra i var sin fåtölj och jag intervjuar. Men den här gången blir svaren längre och jag får ibland bryta av för att översätta en del för publiken. Hennes engelska är inte alltid helt lätt för att förstå. Hon avslutar dagen med en tur i en öppen Maserati i den vackra vårkvällen. Efteråt undrar hon varför alla tittade, för att hon är svart? Nej för bilen är det häftigaste du kan åka i förklarar vi.

Idag är den stora dagen, med hennes stora event och föredrag på kvällen. Så jag ska ladda för att orka. Dels är det ju sent på kvällen för mig, dels pågår det ju i över två timmar. Därför väljer jag att avstå den tidiga morgonens föreläsning på gymnasiet och lämnar över den med varm hand till Jeanette, vår trogna följeslagare. Ligger hemma och laddar i stället.

Mina gamla studiekompisar spridda över hela Sverige har bestämt att de ska komma och lyssna i kväll – helt galet. Dom reser från Stockholm, Örebro, Småland och Varberg för att dela denna stora stund med mig och träffa mig också förstås. Fantastiskt vilka vänner man har! Fantastiskt så mycket omtanke som omger mig. Jag bara tackar och tar emotJ

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone